Християнската проповед в Древна Британия – тема в брой 6 на сп. „Светодавец“

Уважаеми читатели,

Мнозина сигурно ще се изненадат на каква тема е посветен юнският брой на списание „Светодавец“. Темата избрахме, защото християнската проповед и мисионерство по западните страни на Европа са почти непознати у нас (с изключение на тясно специализираните среди). Подобна тема би била неподходяща или твърде отвлечена, ако бе поставена в друг период от годината, но в дните преди и около празниците Възнесение Господне и Петдесетница, който пък е рожденият ден на Църквата, както и в дните преди празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел е повече от подходяща. На Патдесетница си спомняме не само за слизането на Светия Дух над апостолите, но и за живата проповед на дванайсетте ученици Христови, пръснали се по цялата вселена, за да разнасят благата вест за Христовото възкресение и проповед. Месец юни е месецът на християнската проповед. В повечето случаи той започва с Петдесетница и завършва винаги с празника на двамата големи апостоли.

И, за да покажем, че проповедта на Христовите ученици е еднакво действена, както на Изток, така и на Запад решихме, че би било подходящо да поговорим за християнската проповед в Британия, най-западната част на Европа. Разбира се не бихме могли да кажем всичко, което може да се каже, нито пък да представим абсолютно всички интересни факти и истории, но сме се опитали да очертаем до какъв голям възход е успяла на достигне Църквата в Англия преди схизмата от 1054 г.

В този брой ви срещаме с отец Андрю Филипс, който е един от най-големите изследователи на въпроса за християнизирането на Британия, в специалното му интервю за списание „Светодавец“. В брой 6 имаме и двама нови автори, които за първи път споделят свои трудове на страниците на списанието това са доц. д-р Румен Бояджиев и докторантът в Богословския факултет Димитър Русев.

Приятно четене!

Ангел Карадаков

Съдържание на бр. 6 за 2021 г. 

Интервю – стр. 6

Евангелската проповед в Древна Англия и английските светии – интервю с отец Андрю Филипс 

Обща църковна история – стр. 13

Християнската проповед в Британия  – Ангел Карадаков

Бенедиктинското монашеско братство – ранно историческа основа (на Апенините и Британските острови) – доц. д-р Румен Бояджиев

Поклонничество  – стр. 41

Християнското поконничество до светите места и духовните връзки между Изтока и Запада през ранните векове на Църквата – доц. д-р Костадин Нушев

Инославни изповедания – стр. 52

Езотеричното християнство субпродукт на мултикултурализма и секуларизацията – Димитър Русев

Култура – стр. 67

Да съзерцаваш мига или хайку като философия на мига – Асен Андонов

Новият брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s