Религия и изкуство

Връзката между религията и изкуството не е противоречива. Между тях съществува родство и особена взаимопомощ. И религията, и изкуството ни възпитават и събуждат в нас стремеж към идеален свят. Но ако естетическото чувство се стреми главно към художествен образ на идеалния свят, тогава религиозното чувство жадува за живо общение с Бога, източника на цялото съвършенство.

Естетичното чувство, бидейки под въздействието на съзерцанието на художествено произведение или красотата на природата, създава само неясен импулс в душата ни към един по-висок свят, но религиозното чувство отваря на душата ни възможността да живеем общение с Бога чрез молитва и тайнствата. Замяната на религиозното чувство с естетическото чувство е голямо и вредно изкривяване, наречено в аскетизма като „заблуда“.

Общото между религията и изкуството е, че и двете се стремят да изразят идея не в абстрактна форма (като например философията и науката), а в конкретен визуален израз.

jesusВ религията, както и в изкуството, чистата идея е облечена в съответната й корица в изображение. Благодарение на това качество всички духовно-телесни чувства на човека участват в духовното съзерцание на Идеята. Догматичното и нравственото разбиране на църквата е не само облечено в образите на словесното изобразително изкуство и красиви музикални одежди, но е символно във величието на ритуалната форма на богослуженията.

Нито една от древните религии не била странна от към символите, но най-съвършената религия – християнството, показва изключение по своята дълбочина и неизчерпаемо по своето разнообразие и богатство на символни образи.

„Загадките на бъдещата епоха“ се изразяват с език, тишина, видимо и невидимо.

Философията ни учи, че религията е била първата люлка на изкуството. Перспективата, с която религията и изкуството се разпознават като принципно враждебни една към друга, трябва да се признае за погрешна. Тази враждебност започва само когато е изкривена същността на религията (както например в манихейството, което е считало майката на злото за независимо същество) или когато формата на изкуството не съответства на религиозната идея.

Враждебното отношение към всички образи и форми на изкуството в тяхната връзка с църковното богослужение довело по свое време до иконоборство.

Християнската църква не отхвърля изкуството. Християнството е религия на въплътения Бог, Христос, в Когото се появи „цялата пълнота на въплътеното Божество” (Кол. 2, 9). Освещавайки плътта и осъждайки само греха в плътта, християнството благослови различните форми на изкуство за християнско служение, като осъди единствено греха в изкуството. Грехът на изкуството започва там, където забравя за своя божествен произход и започва да служи на злото.

Източник: http://www.pravmir.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s