Милост искам, а не жертва

44935166_2157881607569114_4689774674261835776_n - CopyМлада жена се приближава тихо до храма. Покрила е главата си, според обичая, и не поглежда никого в очите. Внимава обаче и нея никой да не види. Приближава се скромно до касата в храма и пуска в нея своите две лепти. Последните й пари. Единствените й пари…

Тя е вдовица. Сама отглежда децата си и се труди според силите си да ги изхранва, но тайно дарява, за да има средства за благоукрасяването на храма. Очите на Христос обаче я виждат. „Тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата“, казва Христос на учениците си. И тази съвсем обикновена история навярно би останала незабелязана, ако Бог не беше там. Ако Той не бе обърнал внимание на апостолите, ако не им бе посочил нейния пример. Навярно стотици хиляди такива случки на ден остават незабелязани от всички ни, но има и такива постъпки, които по един един или друг начин се превръщат в пример за всички нас.

В този брой ще ви разкажем за такива добродетелни люде, които пожертваха и последното, което имаха, за да го дадат за благото на нуждаещите се. Какво обаче е милостта? Милостта не е просто даването на пари или на нещо материално. Милостта е да обичаш. Милост е да погледнеш в очите на плачещия. Милост е да подадеш ръка на падналия, милост е да прегърнеш низвергнатия от обществото, милост е да бъдеш до бедния, да се радваш на чуждата радост и да плачеш на чуждата мъка. Милост е да носиш радост, да подкрепяш с надежда и да вдъхваш вяра. Но милостта не е и само и единствено подкрепата в труден момент.

begging-1683496_960_720.jpg

Милостта е ежедневна борба с егото, подтискане на гордостта и порязване на тщеславието. Милостта е да бъдеш с Бога и да си божий; да си щастлив човек, защото милостивите хора ще бъдат помилвани, според думите на Спасителя. Това е милостта, а пред нея всяка жертва бледнее. А жертвата? Жертва даде фарисеинът и се погуби в гордостта си. Жертви е давал и богаташът, но бедният Лазар наследи Царството Божие. Жертви даваха и еврейските първосвещеници, но бяха готови с камъни да убият жената, коленичила пред Христос. Истинската жертва е дух съкрушен и сърце смирено, както казва псалмопевецът. И в дни, когато често ще чуваме за милосърдие, за жертвеност, за даряване, нека се сетим за вдовицата, която даде последните си пари за онези, които имаха нужда.

Защото каква полза за нас, ако от излишъка си даваме? И така, нека помним, че „благодат и милост има“ за всички онези, които имат в сърцето си Христос и постъпват по сърце. Приятно четене на втория брой на списание „Светодавец“!

Ангел Карадаков

Целият брой на Светодавец може да прочетете тук

Снимка: pixabay.com/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s