Секуларизъм: Когато не можеш да говориш дори за Бога

hnzEae3x_400x400.jpgГоворя със съсед. Слушам хора, които говорят английски в езикова група. Наблюдавам работата на майстори на автогарата и лаконично отговарям на въпроси. Малко ми е скучно и тъжно. Тук не е обичайно да се говори за Бог и дори се премълчава за Него. Хората отказват да Го направят спътник на делата си. Или изобщо да Го отхвърлят.

„Ако не можете да говорите за Бога с човек, няма какво да говорите с него“. Това е плашещо и в същото време истинско вътрешно убеждение за вярващия. Това е противоречиво на пръв поглед и фундаментално, ако погледнете по-дълбоко. Епископ Андрей (Ухтомски) веднъж написа, че е поразен от какви безполезни дейности и разговори, на пръв поглед образовани и достойни хора, изпълват деня си. Ако няма Бог, всичко е напразно.

Всекидневният секуларизъм, който очевидно е резултат от съветската борба срещу религията, е познат на всеки вярващ.

Със сигурност често сте се сблъсквали със ситуация, когато изведнъж сте се отегчили на светско корпоративно парти или на обикновен празник. Опитали сте се да разберете защо при друг празник житейски празник отново се обсъждат покупки и придобивания, е, може би хора, но не и евангелски притчи, теорията на сътворението или поне смяната на митрополита. Опитът да се повдигне темата за религията, между другото, понякога носи интересни резултати: след 5-10 минути в известен смисъл разбирате светогледа на човека, с когото разговаряте. Всъщност религиозната тема е най-острата от съществуващите, затова, говорейки за Бога, можете много бързо да „издърпате“ плетеница от противоречия от човек на повърхността на разговора, които са били скрити много дълбоко.

В един момент можете ясно да разберете, че седите на масата с езичници. Е, тогава защо не? И разговорът за религията скоро постепенно приключва. Но това не винаги се случва. По-често обаче хората не искат да говорят за Бога.

Обществено-политическите събития, трагедията на личния живот и новият филм на Тарантино ще бъдат по-добре приети от партньора в разговора, отколкото да говорят за вечното.

Това, между другото, е един от отговорите на въпроса за църковните опозиционери и като цяло за грешката на определена част от обществото, която „меко“ се бори срещу Църквата (т.е. срещу Бога). Хората не искат да Го пуснат в пространството на живота си.

Това като цяло е свободен погрешен избор. Проблемът е, когато атеист вижда куполи на храм и благородният облик на християнин, срещне на улицата, гордостта му е ранена. Самият той не осъзнава защо всеки път това напомняне за Бог предизвиква буря от емоции в него. Всъщност събуждащият глас на съвестта моментално се натъква на непосилна гордост. Продължаващата борба на повърхността поражда гняв и недоволство. Самочувствието бързо смазва вече победената съвест.

atheism.jpeg

Но секуларизмът има две страни. Един от тях наистина лежи в „полето“ на не-църковните хора. А другата е сред православните християни. Изглежда, че вече сме се научили да пишем религиозно популяризиращи текстове и да снимаме страхотни видеоклипове за 10-те заповеди или 5 правила от живота на светците.

Може би е време да добавите жива проповед към това информационно оръжие.

Думата „проповед“ днес може да звучи силно, помпозно, приглошено и в същото време обвързващо. Но всъщност всичко е много по-просто. Истинската проповед ще бъде успокояване на тъжните, с думите „Бог няма да те остави“, опрощаващите думи: „Бог да ти помогне!“, Сърдечна благодарност с думите: „Бог да те спаси“. Ние сме в състояние да върнем Бога на дневен ред. Имаме всички сили и възможности за това. Трябва да започнем смело да говорим за Господ с хората, без да налагаме нищо, но и да отказваме да ни налагат съдбата на раздробения живот, където нашата вяра е социално табу и лично неделно „хоби“.

Автор: Владимир Басенков

Източник: pravmir.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s