За познаването на словото и нашата личност

70925022_2414979715491455_1689528954722975744_nОтбелязваме празника на будителите, които са ни донесли радостта на словото. С него цял един народ получава дара да съхрани себе си и да остави своя отпечатък във вечността.

Възможността да бележим собствените си стъпки на роден език ни дава увереността да общуваме и изразяваме мислите си чрез нещо познато, нещо лично, а това означава, че можем да останем себе си в свят, в който индивидуалността отдавна не е норма.

Живеем във времена, в които, за да бъдем припознати от останалите, трябва да сме като тях – еднакви, част от масите.

Ние, българите, сме благословени не само с наша собствена азбука, която ни прави различни от останалите. За разлика от повечето други народи с древна история и култура като гърците, римляните, или китайците, ние знаем не само буквите и тяхното значение, но познаваме и нейните създатели и святата цел, за която е създадена. Светите братя Кирил и Методий, заедно с техните ученици, са намерили начин не само да общуваме и пишем словом, но и да възпяваме Словото, вдъхнало ни живот, приготвен за вечност. И всичко това с наши собствени думи и букви. Нашата азбука е уникална с това, че всяка буква, всяка чертица, има за цел възпяването на Бога и с това показва истинската цел и същност на човека – възможността да общува с нещо, близко до сърцето, със своя Първосъздател.

books-1245690_960_720

Всяка година на този празник ще чуем как някой ни напомня за това колко важно е да съхраняваме езика си чист, но подобни проповеди днес звучат по-често укорителни, отколкото радостни. Това се дължи на факта, че сме забравили коя е нашата азбука, коя е нейната цел и сме превърнали родната ни реч в поредната разменна монета, която присъства в нашата автобиография като “майчин език” или още една възможност да продадем себе си на пазара на труда. Ще чуем още как наши сънародници се гордеят с това, че знаят по няколко чужди езика и че могат да общуват с най-различни народи, но, оказва се, все още не умеят да общуват на родния си.

В ден като този е може би наистина редно да се замислим, че това да се изразяваш на родния си език на първо място означава да умееш да общуваш със себе си, на второ – с Бога, и чак на трето – с другия.

Необходимо е първо да припознаем нуждата от това да познаваме словото, което за нас не би трябвало да бъде трудност, тъй като познаваме неговите създатели.

books-1163695_960_720

Чрез словото ние също се превръщаме в будители. Не е необходимо да практикуваме професия, свързана с учителстване или преподаване. Будителите са будители заради техните дела и не са само личности от миналото, но живеят и в настоящето. Всеки един човек е призван да се превърне в носител на езика и да го обогати със собствената си личност, изразяваща се в творческия му път.

Словото никога не остарява, то само се обогатява, което е възможно само чрез неговите будители.

Затова днес най-важното е да не спираме да обогатяваме българската реч и да се взираме не само в миналото, но и в бъдещето. Кризата на езика означава криза на човешкия дух, липса на познание на собствените ни възможности и късане на връзката с нашето минало, настояще и бъдеще. Нека не спираме да се гордеем с красотата на нашия език и се превърнем в негови разпространители не само на родна земя, но и отвъд нейните граници. Нека превърнем словото в скрижали на сърцето и облечем нашите най-искрени желания с родната реч. И най-важното, нека никога не забравяме важността на Словото, чрез което можем да станем едно с Неговия Вдъхновител – нашия Бог.

Честит празник на народните будители!

Автор: Асен Андонов

Снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s