Седем любопитни факта за К.С. Луис

Клайв Стейпълс Луис известен повече като К. С. Луис, е северноирландски писател, литературен критик, професор по английска литература и християнски теолог.

Добива известност с художествените си произведения „Писмата на Душевадеца“, „Хрониките на Нарния“ и „Космическа трилогия“. К. С. Луис е близък приятел с Дж. Р. Р. Толкин. Двамата са водещи фигури във Факултета по англицистика в Оксфордския университет и в литературния клуб „Инклинги“. В своите мемоари „Застигнат от радостта“ Луис отбелязва, че е покръстен скоро след раждането си, но през юношеството си се отдалечава от вярата. 

През 1956 г. се жени за американската писателка Джой Грешъм, по-млада от него със 17 години, която умира от рак четири години по-късно на 45-годишна възраст. Луис умира три години след нея от бъбречна недостатъчност. Кончината му е слабо отразена в медиите, тъй като на същия ден – 22 ноември 1963 г. е застрелян президентът на САЩ Джон Кенеди и умира друг известен писател – Олдъс Хъксли.

maxresdefault1-e1475583984258

Книгите на К. С. Луис са преведени на над тридесет езика и от тях са продадени милиони екземпляри. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ са най-популярни и са адаптирани за сцена, телевизия, радио и кино.

По-долу ви представяме седем любопитни факта от живота на писателя, събрани от списание Фома. 

7 факта за Люис

В детството бъдещият писател имал трагичен инцидент – любимото му куче, по прякор Джаки, починало. Оттогава момчето обявило, че се казва Джак. С това име близките и приятелите му го наричат до края на живота му. 

7 факта за Люис

Луис е роден в семейството на богат ирландски адвокат. Родителите му били много загрижени за здравето му, когато бил дете. В резултат, на което момчето прекарвало много време вкъщи и вниманието му било насочено главно към случващото се в кухнята, включително приготвянето на най-сложните и изискани ястия. Ставайки професор, Луис ежегодно организира приятелска вечеря за своите студенти, която възпроизвежда атмосферата на средновековните празници.

7 факта за Люис

Влизайки в Оксфорд, през 1917 г. той отпада от училище и доброволно участва за фронта на Първата световна война. На 15 април 1918 г. британски снаряд, който не достигна целта, ранява Люис и убива приятеля му Пади. Повече от 20 години Луис се грижи за майката на убития си приятел и едва след нейната смърт се жени за американска писателка Джой Дейвидман.

Клайв Стейпълс Люис и Джой Дейвидман

7 факта за Люис

Смъртта на майка му, училището и окопите на Първата световна война са три събития в живота на Луис, които унищожават вярата му в Бога. Сърдечната болка внезапно утихна, когато една лятна нощ през 1931 г. той коленичи и тихо каза на Бог, че вярва в съществуването Му.

7 факта за Люис

Кръстен в Англиканската църква, той възвръща вярата си благодарение на своя приятел, писателя Дж. Р. Р. Толкин и дори става виден англикански богослов. Най-известното произведение на Луис – Хрониките на Нарния, е написано под влияние на „Властелинът на пръстените“.

7 факта за Люис

По време на въздушната бомбардировка на Лондон през зимата на 1941 г. Луис излъчва серия от религиозни предавания по BBC, които го правят известен. Впоследствие главният маршал на британската авиация написва: „Войната, животът, каквото и да било, изглеждаше безсмислено. Много от нас се нуждаеха от смисъла на живота. Луис ни даде това, от което се нуждаехме.

7 факта за Люис

Луис имал трудни отношения със строгия си баща. Много черти от семейната професия обаче били прехвърлени на писателя. Той дори бива наречен „апологет на християнството“ и за хиляди читатели по света той става духовен водач и продължава да остава такъв.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s