Да бъдем себе си преди всичко

44935166_2157881607569114_4689774674261835776_n - CopyПонякога си мисля, че ако всички хора бяхме себе си, може би светът щеше да е място, в което истината щеше да преобладава. Лъжата щеше да бъде химера, а пък лицемерието нещо напълно непознато. 

Ако бъдем себе си преди всичко, тогава няма да се боим да казваме това, което мислим, защото ще знаем първо кои сме и второ ще можем да бъдем с истинското си лице. Да, на много моменти може и да не бъдем лицеприятни, но в това ли е смисълът? Самата дума лицеприятен означава именно фасадност. Варосана гробница, както се изразява Христос в Евангелието.

Лицеприятният човек не е човек с чисто сърце. 

Чистият човек, няма нужда от това да е приятен, защото за него е по-важно да бъде истинен. А да бъдеш истинен между лъжци е истинското мъчение, както казва митрополит Борис Неврокопски. Защо?

Защото лицемерието кара същността на човека, неговото истинско аз, да се смачка и да се превърне в образа, който трябва или му се иска да бъде. Може би то е и най-големият бич в междучовешките отношения. 

Представете си само света ако всички за един ден бъдем искрени, честни, откровени.

Представете си ден, в който всички ще се отнесат с вас без да забелязват вашето положение в обществото, ранг, сан или финансови активи. А гледат на вас като на човешка личност с всичките й хубави и лоши страни. Какъв ще бъде този ден за вас? Най-вероятно незабравим. Болезнен, но запомнящ се. И ако бъдем себе си преди всичко, ще бъдем една идея по-близо до това да бъдем човеци. 

Автор: Ангел Карадаков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s