Защо есента е сезонът за четене на книги?

С настъпването на астрономическата есен си задаваме въпроса: Защо есента е сезонът за четене на книги? Лятото е прекалено горещо и никой не сяда да чете, освен на плажа разбира се. Но в повечето случаи книгата е само приятен спътник, отколкото усилен събеседник. 

beijing-1877354_960_720Зимата пък е сезонът наситен с толкова много семейни емоции, че човек рядко намира време да прочете някой и друг ред. Разбира се месеците януари и февруари са доста добри за четене, но четенето през зимата винаги трябва да става в домашни условия или в някое кафене. В парка е прекалено студено. През пролетта пък, когато земята се събужда едва едва от зимния си сън не е моментът, в който на човек му се четат книги. Природата е толкова разхубавена, разцъфнала и на човек му се стои постоянно навън. Разходката в парка с книга в ръка е добра идея, но през пролетта си е все още студено. И така дойде ред на единствения сезон, в който е хем достатъчно хладно, за да си наметнете жилетка и в същото време е достатъчно топло, за да седнете в парка. А и тихата лека меланхолична обстановка на падащите вече лишени от живот жълти листа, придава на четящия човек атмосферата от някой лек и приятен филм на Уди Алън, а валежите допринасят за уюта и обстановката за четене. И сега, за да ви накараме да споделите и нашето мнение, че есента е сезонът за четене, ще ви помолим да си вземете топла чаша чай и да се насладите на нашите няколко точки за това, че времето между септември и ноември е онзи откъслек от годината, в който може да намерите добър книжен събеседник и да се потопите в атмосферата на истории, умислени разговори и причудливи приключения. Приятно четене. 

1. Спокойствието на сутрините

Когато дойде септември всички започваме да усещаме как дните остават горещи, но за сметка на това сутрините и вечерите си става доста прохладно. Есенната сутрин е напълно подходящата за четене на увлекателни научно-популярни списания, книги или пък лекции (ако сте студент). Защо? Защото за разлика от лятната сутрин при есенната не бързаме да излезем навън. Все още е топло под завивките и трудно човек се насилва да напусне приятната домашна обстановка и да започне да броди под дъжда. Четенето сутрин е най-доброто време за запомняне на факти и информация, а започването на деня с добра книга, ще ви гарантира добър и положителен заряд за целия ден. 

walk-3731094_960_720

2. Природата събужда романтиката

Ако сте по-чувствителни ще знаете, че именно есента е периодът, в който чувствата бликват наново в сърцето. „Обичах есента. Единственият сезон в годината, който Бог беше създал просто заради красотата му“, казва Лий Менард. Жълто-оранжевите и червеникави листа по дърветата, хладината на деня, мъглата и всички есенни мотиви повишават настроението и енергията, а за хората, които са по-продуктивни през тъмните и облачни дни, то есента е повече от подходящ сезон да почнете да четете нова книга, да довършите няколкото, които вече сте започнали или пък да се отдадете на писане на стихове (ако сте достатъчно поетична натура).

3. Разходката в парка помага

И като заговорихме за природата на есента, то няма как да не минем и през красотата на парка. Разходката в парка по време на есенните дни дава на човека наслада, както и събужда разума към размисъл за бъдещи важни решения, които човек трябва да вземе в живота си, било то професионални или пък лични. Компанията на книгата в такива моменти е дори от решаващ характер. Есента се характеризира и с усамотяването. За разлика от летните купони и зимните обеди и вечери, то есента е сезонът, в който човек остава за малко сам или поне придобива такова желание. В такива случаи разходката с книжка под ръка е повече от приятно преживяване. 

girl-1438138_960_720

4. Лекуване на депресията

Есента е и един от сезоните, в който на много от нас се събуждат стари потискани страхове и мисли. Депресивните състояния са повече от обикновено и един от начините да ги избегнете е като четете повече литература. Художествената литература ще ви даде повече емоция, ще ви приучи на емпатия и ще ви помогне да преминете през трудните моменти. Поезията пък ще ви даде тласък в това да засилите чувствата си към любимия човек или пък да го откриете, ако все още не сте го намерили. 

5. Имате повече време

През есента всички ученици и студенти започват своите занимания и повечето родители имат малко повече свободно време, в което биха могли да се отдадат на четене. Ако пък сте ученик или студент също може да засилите ученето и четенето, а есента е сезонът, който помага най-много за концентрацията. 

bench-560435_960_720

Това са само част от причините, които според нас правят есента един от сезоните най-подходящ за четене на книги. В началото на този прекрасен сезон ви пожелаваме да бъдете изпълнени с приятни и топли чувства и да четете повече. 

Автор: Ангел Карадаков 

Снимки: http://www.pixabay.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s