Време разделно

В началото на месец юни българите гласуваха за най-добър филм на столетието и избраха „Време разделно“. Спомням си тогава, че имаше много коментари – как може да се избере такъв филм, колко ли сме зле, щом сме го избрали, защото бил изпълнен с омраза, насилие, кръв… Във фейсбук пространството се надигна спор, разговор за това, че българските граждани са с промито съзнание и постоянно се връщат към миналото си, щом харесват филм като „Време разделно“, който изкуствено нагнетява етническото напрежение, защото не може да гледаш тези ужасни кадри и да не се изпълниш с негодувание към тези, които така са издевателствали над християните заради вярата им…

Но „време разделно“ винаги е било изкуствено нагнетявано поне в новата и най-новата ни история. Някои печелеха от това и винаги се задържаха във властта поради глупостта и наивността на една голяма част от българите. Други пък не обръщаха внимание до момента, в който пролича един огромен проблем – бежанската инвазия.

Днес, обаче стана събитие, което за мен е много интересно, защото то на практика означава, че се одобрява тази инвазия в Европа – откриването на огромна джамия в Москва от руския диктатор Владимир Путин. Турският диктатор Ердоган присъства на събитието.

Едва ли путинистите и антипутинистите в България са си представяли, че е възможно това да стане някога. Страна, която претендира с изповядването на православната вяра, нарича се „Трети Рим“ и е била винаги с претенции за „православна империя“, става център на тържества по откриването на огромна джамия в Москва точно преди мюсюлманския празник Курбан байрам /празник на жертвоприношението/. А сред всички присъстващи има и представител на РПЦ, което би трябвало да означава, че Руската църква подкрепя тази акт на самодържеца Путин.

На пръв поглед това е необяснимо. Но ако си спомним, че Православието се използва от Кремъл като идеологичен заместител на провалилото се безбожие, всичко си идва на мястото.

Това откриване на огромна джамия в Москва е особено знаменателно в момента, в който Европа се опитва да се справи с бежанската криза, да приюти хора, които бягат от войната на исляма с християнството, война, потопена във вонящи на петрол, газ и кръв пари…

Оказва се, че публичното гласуване за такива филми наистина е индикатор за настроенията в обществото. Голяма част от българите гласуваха за едно „разделно време“ , което отдавна дойде, време, което хлопа на вратата ни…

Пригответе се. Щом ставаме свидетели на подобни събития, времената са отдавна разделени. Хората – също. Така, както Бог ще раздели овците от козите.

Автор: Ренета Трифонова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s