За Мелник, храмовете, крепостите и вярата

Православната църква на 31-ви август отбелязва празника „Полагане честния пояс на Пресвета Богородица”. Именно на затова решихме да ви заведем до гр. Мелник, Неврокопска епархия, където  празникът се отбелязва с особена тържественост.

Малко са материалните неща, които са ни останали от Св. Богородица и Дева Мария, но едно от тях е на особена почит сред православните християни. Това е нейният пояс, който след блаженото й успение бил поверен на апостол Тома, а след това е запазен от вярващия народ чак до наши дни.

Паметта на църквата говори, че през V век при царуването на император Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св. Богородица“. През Х век пък честният пояс на Дева Мария бил прославен чрез особена личба.

IMG_20150831_071427

Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, след като дълго време страдала от душевна болест, получила веднъж насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на Пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът с пояса бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната царица и тя веднага оздравяла. Заради даруваната милост били отправени благодарствени молитви към Св. Богородица. След това честният й пояс тържествено бил положен отново в ковчега за съхранение. За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х в. празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица“.

На 31 август, когато Църквата възпоменава полагането на честния пояс на Св. Богородица, по стародавна местна традиция християни от близо и далеч се събират в китния и много древен манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ в гр. Мелник. Той е известен сред местното население ис името Св. Зона.

Манастирът е основан от деспот Алексий Слав в началото на XIII век и получава статут на „царски“ манастир през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на св. Богородица и затова и до днес на празника „Полагане честния пояс на св. Богородица“ в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи нейния пояс.

Тъй като манастирът „Св. Богородица Спилеотиса” е в ремонт, разбираме, че днес празнуването е преместено в древния храм „Св. Антоний Велики” в града.

Ранна утрин. Слънцето едва се показва над планината, чува се единствено сутрешният поздрав на птичките и биенето на църковната камбаната, която напомня и приканва за почитането на големия празник днес. Градът, в който има повече църкви, отколкото жилищни сгради, се пробужда.

IMG_20150831_072550

Църкватa „Св. Антоний“ се намира на десет минути пеш от центъра на град Мелник. За да стигнем дотам, трябва да тръгнем от центъра на града в североизточна посока. Слушаме звъна на камбаната и се запътваме към него. След минутки стигаме до неголемия храм „Св. Антоний Велики”. Влизаме, прекръствайки се, и оставаме впечатлени от стенописите, сред които попадаме – по стените не виждаме обичайните нарисувани светци и евангелски сцени, а декоративни колони и завеси.

Църквата е построена през далечната 1765 г. Тя е широко известна с това, че тук са се лекували хора с психични и душевни проблеми, даже бесновати били изцелявани, а веригата, която стои до една от колони в храма само напомня за това, че и днес могат да се случат чудеса, като се иска единствено силната ни вяра.

В средата на храма има специална плоча с двуглавия орел, който е символ на Вселенската патриаршия. Иконостасът в храма е от изключително значение за изследователите, защото е от XVIII в.

IMG_20150831_070206

От вече дошлите в храма хора разбираме, че днес по повод празника на близкия манастир „Св. Богородица Спилеотиса” Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи Св. Литургия. Посрещаме владиката и получаваме благословение. Идват все повече хора. По време на богослужението храмът се напълни с богомолен народ и учудващото е, че това не са само жители на Мелник, а хора от Петрич и Сандански, които всяка година по традиция идват за празника на манастира над града.

Богослужението със своята плетка от въздействащи песнопения и молитви пренася вярващите в една друга реалност, в друг свят, в който усещаме как да бъдем по-добри. Това виждаме по лицата на хората в мистичната богослужебна атмосфера в старинния храм „Св. Антоний Велики”. Остава промяната, която настъпва у човека в храма, да бъде пренесена сред хората навън и да донесе доброто.

IMG_20150831_075051

Преди да започне богослужението излизаме от храма, за да разгледаме на изгрев прочутите Мелнишки скали.

Нагоре от храма се намира Болярската къща, която е архитектурно-строителен паметник на Средновековието  и е с национално значение. Тя е една от най-старите сгради на Балканския полуостров, макар и да е частично запазена. Първоначалният период на строеж датира от първата половина на ХIII в., когато е била резиденция на деспот Алексий Слав, в средата на ХIII в. част от нея е опожарена и разрушена, през следващите векове е възстановена и преустроена, в края на ХVII в. е порутена в някои сектори, в началото на ХVIII в. – основно преустройство, свързано с изграждане на тавански етаж и часовниковата кула, просъществувала до началото на ХХ в.

Чак през късното Средновековие и Възраждането, сградата е била една от най-пищно обзаведените жилищни сгради в Мелник и района, с вътрешен двор с мраморни настилки, фонтани с мраморни статуи, зали и стаи с мозаечни подове, стенописи, прозорци с цветни стъкла, като част от Славовата крепост е заемала най-важната стратегическа позиция в първото ниво на отбрана на крепостта.

Автор: Ангел Карадаков

Редактор: Н. Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s