Билатериалната икона от Поганово

Манастирът „Св. Йоан Богослов“ е разположен на левия бряг на р. Ерма, близо до гр. Димитровград в Югоизточна Сърбия. През периода 1879 -1920 г. манастирът е влизал в пределите на България. В края на XIV в. деспот Константин Деян започнал изграждането на манастира, а след смъртта му неговата дъщеря Елена – съпруга на византийския император Мануил II Палеолог продължила строежа.

Една от прекрасните икони, изработени  в края на XIV век се е намирала в манастира. Това е известната „Двустранна икона от Поганово“. Тя представя един от най-редките образи на Пресветата Божия майка- св. Богородица Катафиги, редом със св.ап. и евангелист Йоан Богослов. От другата страна на иконата е представено „Видение на пр.Йезeкиил и пр. Авакум“- сцената е известна още като Христовото чудо в Латом. Предполага се, че прекрасното произведение на средновековната иконография е дарено на манастира от дъщерята на деспот Константин Елена.

Изображението на Пресветата Божия майка от Погановската икона впечатлява с майсторството на изработката, елементите от иконографията, които показват отличното познание на канона от страна на иконописеца или поръчителя. Св. Богородица е изобразена редом с св. Йоан Богослов и образите отпращат към сцената на Разпятие Христово. В същото време Свети апостол Йоан е изобразен в напреднала възраст. Образите са  съобразени с православната иконографска традиция, но тъмносинята одежда на Пресветата Дева се среща рядко в православната иконографска традиция. Иконата предизвиква внимание и с епитета на Пресветата Богородица – Катафиги, т. е. „Убежище“. Самият епитет на гръцки език καταφύγι,  се приписва често на Пресвета Богородица, но в чисто иконографски план иконата от манастира „Свети Йоан Богослов“ е единствена за сега. Иконописецът, в синхрон с православната традиция и канон изографисва не предметът, а идеята за него, не събитието на Христовото Разпятие, а скръбта от него и утехата от бъдещото Царство Божие. Това изображение на св. Богородица представя образа на страдащата майка, но в същото време тя е и Убежище и вяра за всички християни.

Автор: Николина Александрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s