Новият ни 6-ти брой – още нещо ново

Месец юли бе белязан с интересни и вълнуващи събития, не само в Църквата ни, но и в държавата, особено след избирането на Мая Манолова за Омбудсман. Един от кориозите, нашумели този месец из православните среди е акцията на Лопушанския манастир „Монах за един ден“… Именно тази акция ни провокира да Ви представим текстове за монашеството и неговото място в съвременния свят, ама истинското монашество, а не онова с атракциите… Ще видите и каква е традицията на св. Литергия от време оно, сиреч от първи и втори век, та до наши дни. С този брой стартират някои нови рубрики в списание „Светодавец“. Една от тях е „Православен календар“, в която ще Ви напомняме за предстоящите православни празници, а друга сме нарекли „Културен афиш“, защото като християни трябва да сме в крак с времето и да сме пример, ето защо  ще Ви представяме събития от културния живот, които смятаме, че ще Ви бъдат интересни и бихте посетили. Третата ни нова рубрика е „Библиотека Добротолюбие“, в която ще Ви препоръчваме православна литература, другата нова рубрика е „Духовни полета“, в която ще Ви представим интересни и поучителни истории из житията на св. Отци на Църквата. Надяваме се да Ви бъдат интересни.

В историческата ни рубрика сме подготвили текст за видния български духовник митрополит Иларион Макариополски, тази година отбелязваме 140 г. от кончината му. Ще прочетете и интервю на Николина Александрова със свещеник Николай Георгиев, който е посветил повече от двайсет години в служба  на лишените от свобода. Не на последно място ще научите защо в църквата „Св. 40 мъченици“ в гр. Велико Търново в продължение на години се явява дух на момиче, а разказът за него впечатлява жителите и посетителите  на старата столица. Ще разберете също, кои български светци Захарий Зограф изписва в манастир „Св. Преображение Господне“ до Велико Търново.

Подготвили сме Ви и още интересни новини, факти и неща, които ни жегнаха през този месец. Истина е, че историята се пише от победителите, но още не е ясно кои са те. Макар силните на деня да пишат историята днес, на нас нищо не ни пречи да отразим нашата гледна точка, защото „Светодавец“ – това е нашата визия за света.

Автор: Ангел Карадаков – главен редактор за този месец

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s